Smagssansen

Hvordan virker smagssansen?


- Hvor på tungen smager man hvad?

Den foreste del af tungen smager sødt. Længere henne på tungen i begge sider smager man surt. Det salte smager man længere henne på tungen i begge sider og det bitre er bagerts på tungen. Næsten nede i halsen er det, at man kan smage umami. Smagen umami findes i kød og i mad der indeholder meget protein.

- Arbejder smag og duft sammen?

Ja, det gør de. Via lugtesansen kan du lugte hvad det er du smager på. Lugtesansen og smagssansen er de eneste sanser som går "direkte op til hjernen" hvilket vil sige, at der ikke går særlig lang tid før hjerne har registreret hvad det er der smages på og lugtes til.

- Hvad er tungens reaktion på de forskellige smage?

Tungens smagsløg virker som en kemisk reaktion. Informationen om maden sendes til nogle synapser (mellemrum mellem to nerver), videre til formation reticularis, thalamus og flere. Tungens reaktion kan for eksempel blive, at man spytter maden ud, hvis det smager dårligt eller, hvis det kan være farligt for kroppen.

Af: Nana 8.B og Maja 8.B

Sanser og nervesystemet (opgave)

1. Læs s. 30-31 i grundbogen.

2. Vælg derefter et af følgende emner, som du/I gerne vil undersøge: smagssansen, følesansen eller lugtesansen.

3. Gå ind på indlægget "projektforløb" (til højre), og vælg enten at lave det "enkle" eller "det udbyggede forløb."