SMAGSSANSEN
Hvad er smagssansen?
På tungen findes der små forhøjninger med en masse små huller, hvori at man kan finde smags-sansecellerne. De sidder, så det ligner et løg, og bliver derfor kaldet smagsløg. Hvert enkelt smagsløg er opbygget af omkring 50 specialiserede sanseceller. Smagsløgene sender impulser til hjernen, gennem nerverne, og når smagene bliver blandet - opstår det der kendes som "smag".
De forskellige smage
Der er fem forskellige smagssanser i alt; surt, sødt, salt, umami og bittert.
Det er i centralnervesystemet, at vi kan skelne smagene som enten sødt, surt, salt, umami og bittert. Umami blev indført som en smagssans i år 2001, og er smagen af kød.
Det første man smager i maden er det søde, derefter det salte, så det sure, og til sidst det bitre.
Smagssansen samarbejder med duftssansen
Når man spiser mad, bliver smagen opfattet samtidig med duften. Det er en blanding af det du kan smage, og en blanding af af det du kan dufte - de to forskellige sanser sender derefter en besked til hjerten, de blandes, og til sidst opstår det der til daglig dag bliver kaldt smag.
- Vi mener også at smagen samarbejder med synssansen! Mad bliver meget mere indbydende, hvis det ser godt, friskt og lækkert ud. :-)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar